Följ Ikano Bostad

Tänk om du kunde få ett extra rum varannan vecka

Nyhet   •   Okt 31, 2016 08:00 CET

Flexibla lägenheter

Våra behov av boende förändras med livet. Varannan vecka, särbo, sambo. Boendesituationen kan skifta och för många skiftar det från vecka till vecka. Nu blir de första flexibla lägenheterna verklighet, med flyttbara väggar, som går att ändra efter behov. Något vi tror kommer efterfrågas allt mer i framtiden.

Idag ser familjer annorlunda ut – till exempel har vart fjärde barn i landet två hem. Vi på Ikano Bostad startade innovationsprogrammet BoLabb för att hitta innovativa boendelösningar som utgår från människor behov. De första flexibla lägenheterna byggs i Gustavsberg på Värmdö i Stockholm. Lägenheter avsedda för familjer, föräldrar, ensamstående eller särbos vars liv varierar från vecka till vecka. Fokus ligger på hur vi använder varje kvadratmeter, istället för hur många kvadratmetrar vi faktiskt har.

- Från att ha studerat hur människor lever på nära håll, har vi lärt oss att ytorna måste kunna användas till flera olika saker. Nu pratar vi om ”fler rum och kök”, istället för exempelvis ”3 rum och kök”, säger Lotta Sjödin, utvecklingsledare på Ikano Bostad.

Lägenheterna har bland annat flexibla eluttag och väggar som kan flyttas med en knapptryckning. Den flyttbara väggen gör det möjligt att till exempel skapa ett extra sovrum i vardagsrummet varannan vecka, eller skapa en walk-in-closet. Med flexibla eluttag kan man få eluttagen där de behövs, inte där de monteras. Det är framtidens lägenhet.

Vår ambition är att skapa hem som kan förändras så att människan får plats att leva - utan att behöva flytta eller bygga om, fortsätter Lotta Sjödin.

Våra föränderliga livsstilar kräver bostäder som kan förändras med livet. Ikano Bostad fortsätter arbetet i BoLabb och undersöker våra boendemönster för att möta framtidens behov.

Varför bygger Ikano Bostad lägenheter med flyttbara väggar och eluttag?

Det finns allt fler olika familjekonstellationer. Genom att bygga flexibla lägenheter som går att förändra, kan vi möta olika behov och förenkla vardagen för människor. Att möta de boendes behov är något vi strävar efter i alla våra projekt. 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.